Qi Gong is een zeer oude ademhalings‑ en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunsten en meditatie technieken. Qi Gong heeft ook een grote medische waarde; zo versterkt Qi Gong de organen en verbetert het de stroming van Qi (energie) en bloed naar alle orgaansystemen. Tai Chi is een eeuwenoude bewegingsleer die tot op de dag van vandaag wordt beoefend in de parken van China.

 

Tai ChiHet is gebaseerd op ontspanning van lichaam en geest. De rustige vloeiende bewegingen stimuleren de energiestroom, (lees bloed, voeding en zenuwpulsen) naar alle cellen van je lichaam. Door bewegen vanuit ontspanning kan deze energie, Qi, dieper in weefsels en gewrichten stromen en zo zorgen voor soepele gewrichten en een gezond lichaam.

Tai Chi Tao en Qi Gong beoefening maakt je bewust van de verbinding met je omgeving, je plek tussen hemel en aarde. Het geeft je een leeg hoofd en een gevoel van eenheid en welbehagen: “je bent even in het NU”, het is goed zoals het is.

In de Tai Chi Tao volgen we de 5 elementen (water, hout, aarde, vuur, metaal). Hierdoor is er een directe link met de Qi van de gekoppelde organen volgens de taoïstische filosofie. De oefeningen bestaan uit korte vormpjes en series, die je op een ontspannen wijze jezelf eigen kunt maken. Ook werken we met meridiaanmassage (dao-in), acupressuur en mudra’s (handqigong).

 

Er wordt staand, zittend en in loop geoefend. Ieder beweegt op zijn of haar eigen niveau. Qi Gong (oefenen met Qi, onze levensenergie) kent 3 pijlers: Houding, Beweging en Ademhaling. Samen met visualiseren en meditatie (oefenen in aandacht) heeft het een positief effect op lichaam, ziel en geest.

De Chinezen zeggen dat Tai Chi de mens de souplesse van een kind, de gezondheid van een houthakker en de gemoedsrust van een wijsgeer schenkt!


karakter Tai Chi